Green nation & ekokompassi

Toimintaamme ohjaavat Live Nationin ympäristöohjelman Green Nationin määrittelemät raamit. Blockfestilla kestävään kehitykseen panostetaan jatkuvasti, mutta nyt vuonna 2023 on luvassa hyviä juttuja niin kumppanuuksien kuin muidenkin hankkeiden osalta. Festarikokemuksesi on toivottavasti entistä parempi ja ympäristöystävällisempi!

Vuonna 2023 keskitymme mittariston rakentamiseen, jotta meillä on dataa, jota seurata, ja voimme kohdistaa toimenpiteemme sinne, missä niillä on eniten vaikutusta. Tänä vuonna fokuksenamme on hiilijalanjälkemme mittaaminen, jotta voimme seuraavina vuosina tehdä toimenpiteitä sen pienentämiseksi. Tässä meitä auttavat ulkopuoliset konsultit. Mittauksen ja laskennan taustana hyödynnämme edellisiltä vuosilta kertynyttä dataa.

Energia – Blockfest käyttää sekä runkoverkon, että generaattoreiden tuottamaan sähköä. Tänä vuonna mittaamme festivaalin sähkönkulutusta kilowattitunteina molempien osalta sekä käytetyn biodieselin kulutusta generaattoreiden osalta. Tavoitteenamme on käyttää Blockfesteilla vain uusiutuvaa sähköä ja biodieseliä. Energiankulutuksen seuranta luo Blockfestille mahdollisuuden olla vastuullisempi toimija, sekä vähentää ja tehostaa energian käyttöä vuosi vuodelta.

Kuljetukset, liikkuminen – Yksi suurimmista minkä tahansa tapahtuman tai festivaalin ympäristövaikutuksista syntyy kuljetuksista ja niin yleisön, artistien, kuin alihankkijoidenkin liikkumisesta. Pääosa tästä liikkumisesta tapahtuu fossiilisten polttoaineiden avulla ja aiheuttavat merkittävän määrän päästöjä. Siksi on tärkeä mitata näiden määrä tarkasti, jotta voimme vähentää niitä. Kaikki alueella liikkuvat työkoneet hyödyntävät Neste MyDiesel – biopolttoainetta. Tänä vuonna mittaamme hiilijalanjälkemme laskemista varten kuljetuksien ja liikkumisen kilometrimääriä, polttoainekulutusta, sekä liikkumistapoja. Tätä varten lähetämme kyselyitä niin kumppaneillemme, alihankkijoillemme, kuin yleisöllemmekin siitä, miten festivaalille saavutaan ja kuinka kaukaa. Voit olla tässä apunamme vastaamalla sinulle lähetettyyn kyselyyn! Kannustamme kaikkia saapumaan festivaalille julkisella liikenteellä tai kimppakyydeillä. Festivaalilla on pyörä- ja sähköpotkulautaparkki ja se sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien varrella Sorin aukiolla.

Jätteet – Kymmenien tuhansien ihmisten jäljiltä syntyy viikonlopun aikana paljon jätettä. Yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa seuraamme festivaalin tuottamaa jätemäärää ja jätetyyppejä. Jatkuvana tavoitteenamme on vähentää festivaalin aikana syntyvän jätteen määrää, sekä tehostamaan eri jätelajien kierrätystä ja uusiokäyttöä. Festivaalille on asetettu selkeät tavoitteet jätteen määrän vähentämiseen vuositasolla. Vuonna 2023 moninkertaistamme kierrätyspisteiden määrän festivaalialueella. Sitoutamme ruokakumppanimme kiinnittämään huomiota erityisesti ruokajätteen vähentämiseen.

Muovit – Muovin käytön vähentäminen on festivaalin tärkeimpiä tavoitteita. Tarjoiluissa hyödynnämme Blockfestissa ainoastaan kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita, joiden tehokas kierrätys on prioriteettina. Etsimme jatkuvasti ratkaisuja, joilla voimme korvata muovin käyttöä koko festivaalin tasolla. Cocktaileja ja viinejä lukuun ottamatta juomat saat Palpa-järjestelmään kuuluvista pulloista ja tölkeistä, joista palautuu kiertoon n. 93 %. Käytämme ruokapisteissämme ainoastaan puisia tai pahvisia biohajoavia aterimia ja astioita.

Vesi – Seuraamme veden kulutusta koko tapahtuman laajuudella vuonna 2023. Seurantaan sisältyy myyntipisteiden hyödyntämän veden lisäksi myös yleisön käytössä olevat vesipisteet.

Viestintä – viestimme ympäristötoimenpiteistämme yleisöllemme ja kumppaneillemme avoimesti ja läpinäkyvästi ja kannustamme omalta osaltamme yhteisöämme toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Olemme avoimia palautteelle, ehdotuksille ja kommenteille – kerro, mitä voisimme tehdä paremmin! Blockfest tehdään yhdessä teidän kanssanne.

Kumppanuudet – sitoutamme kumppanimme ja alihankkijamme kestävän kehityksen periaatteisiimme ja luomme yhdessä toimintamalleja, jotka tukevat tavoitteitamme.
Vuonna 2023 keräämme kyselyillä kumppaneiltamme tietoa heidän omista ympäristöohjelmistaan ja -toimenpiteistään, jotta löydämme tehokkaita tapoja työskennellä yhdessä kestävän kehityksen puolesta. Tulevaisuudessa yhteistyökumppanuuden perustana ja edellytyksenä on kattava ympäristöohjelma, joka sisältää kumppanin vastuut Blockfestissa ja kaikissa muissa toiminnoissaan.

Käytämme Ekokompassi-sertifikaatin seuranta- ja raportointijärjestelmää seurataksemme keräämäämme dataa, mitataksemme tavoitteidemme saavuttamista ja raportoidaksemme vuosittain etenemisestämme.
Päivitämme tietoa kestävän kehityksen toimenpiteistämme tälle sivulle säännöllisesti ja otamme mielellämme palautettasi vastaan! Blockfestin tavoitteena on saada Ekokompassi – sertifikaatti vuoden 2024 aikana.